2008. augusztus 6., szerda

Biztonságos fagyizás

Általában érdemes arra figyelni, hogy tiszta, rendes legyen az üzlet, az eladóhely, amelyben nincsenek legyek vagy más rovarok. A kiszolgáló világos, tiszta formaruhát visel, a haját lefedi, vagy hátraköti. Keze tiszta, nincs felékszerezve, körme nem lakkozott, nincs műkörme. Nem nyúl kézzel az ételhez, nem dohányzik, van kézmosási lehetősége, és azt használja is.

A kiszolgált étel forró, a hűtendő étel jéghideg. A tányér, a pohár, az evőeszköz kifogástalanul tiszta. Van hulladékgyűjtő. Nem annyira az egészségügyi előírásokhoz tartozik, de más szempontból fontos, hogy a kínálat és minden ár egyértelműen, jól láthatóan van feltüntetve, számlát, blokkot kérés nélkül adnak – figyelmeztet rá a MÉBIH. Ezen belül is vannak speciális szabályai annak, hogy milyen például az ideális fagylaltárus. Ilyen feltétel, hogy a fagylaltpult a vásárlói oldalról zárt, a tégelyeket a cseppfertőzéstől, rovaroktól, portól elhúzható plexilappal védik a kiszolgálási szünetekben.

A tégelyben csak a fagylalthoz illő, ehető díszítés van. (Ellentétben a sok cukrászdában alkalmazott újféle divattól.) A fagylalt nem kőkemény, nem folyik, a régire nem öntik rá az újonnan kevert hideg nyalánkságot, a megolvadtat pedig nem fagyasztják le újra. Az adagolókanalat nem szabad piszkos vízbe mártani vagy ruhába törölni. A kanálmosóban mindig legyen tiszta a víz. A tölcsért szalvétával kell megfognia a kiszolgálónak és úgy odanyújtani a vásárlónak.

Forrás: Életmód.hu / MÉBIH

Nincsenek megjegyzések: