2008. június 7., szombat

A sorbet és a smoothie

Közös jellemzőjük, hogy egyik nevét sem tudjuk helyesen és szépen kiejteni, és mindkettő gyümölcstartalmú, jéghideg frissítő.

A sorbet [szorbé, szörbé, szorbet, szörbet, sörbet] alkotóelemei a friss (pépesített) gyümölcs, a jégkása és a cukorszirup. Minél több benne a cukor, annál lágyabb lesz. Nehéz eltalálni a cukor pontos arányát, mert ha túl kevés, akkor kőkeményre fagy, ha túl sok, akkor nem fagy meg rendesen. Történetéről és receptekért érdemes elolvasni Chili&Vanilia posztját.

Szinte bármilyen nyers vagy fagyasztott gyümölcsből könnyen elkészíthető fagyigép nélkül is, de aki nem akar ilyesmivel bíbelődni, széles választékot talál gyümölcsjégkrémekből (pl. Carte d’Or epersorbet, citromsorbet).

Hivatalos megfogalmazásban a sorbetek vizes jégkrémek, tejet, tejterméket nem tartalmaznak, víz, cukor, valamint aromák, adalék- és zamatosítóanyagok felhasználásával készülnek. Alapanyagukból adódóan zsírtartalmuk is minimális. Energiatartalmuk mintegy fele a tejes jégkrémekének, 2 gombóc gyümölcssorbet körülbelül 70 kcal energiatartalmú.

Az otthon készített sorbetet tejcukorérzékenyek és tejfehérje-allergiások is fogyaszthatják, a késztermékek azonban általában nem garantáltan tejmentesek (a gyártósoron érintkezhetnek tejtermékekkel).

A smoothie vagy smoothee [szmúti, szmúszi] eredendően vizes gyümölcsturmix, de így jobban hangzik. Alapanyaga lehet bármilyen friss gyümölcs (lehetőleg többfajta), cukor, méz vagy más édesítőszer (ezek elmaradhatnak), frissen facsart narancslé vagy citromlé és jégkása (utóbbi sem feltétlenül szükséges). Kicsit hígabb tehát, mint a sorbet, és nem fagyasztjuk, hanem megisszuk. Viszont nemcsak gyümölcsből, hanem zöldségekből is elkészíthető, vitamintartalma, antioxidáns-tartalma és rosttartalma miatt is kiváló frissítő.

A klasszikus smoothie tehát nem tartalmaz tejterméket, de a legtöbb receptben (pl. itt és itt) mégis tejet, szójatejet, joghurtot, tejfehérje-koncentrátumot találtam, sőt, sorbetet is. Természetesen ettől még táplálóbb, fehérjedúsabb, selymesebb és finomabb lesz, de ezt a változatot már turmixnak vagy shake-nek nevezném.

Palackozva is óriási választékban kapható tőlünk nyugatabbra. Itthon még nem sikerült ilyet fellelnem, de a Vita Juice bárokban már lehet smoothie-t hörpinteni.

Kovács Ildikó dietetikus

1 megjegyzés:

.::felejtes::. írta...

.. én az Arena Plaza-ban gyakran iszom smoothie-t a VitaJuiceBar-ban, de ott vannak a MOM Park-ban is. A bejegyzést köszönöm, most már tudom is, hogy mi az amit iszom! :))

Üdv. .::felejtes::.