2008. június 10., kedd

Levegő a jégkrémben

Amerikai kutatóknak egy évig is kitartó buborékokat sikerült létrehozniuk, amelynek segítségével számos fogyasztási és ipari termék minősége javulhat – közölték a Science című tudományos magazin legutóbbi számában. A buborékok adják az ételek, kozmetikumok és más termékek könnyű, levegős állagát, ám minél kisebbek ezek a buborékok, annál nagyobb eséllyel pukkannak szét a bennük lévő gáz nyomása és a nagy felületi feszültség miatt. Most azonban 12 hónapig stabilan megmaradó buborékokat sikerült előállítania Emilie Dressaire végzős mérnökhallgatónak és csoportjának a Harvard Egyetemen.

Az ötlet Rodney Bee-től származik, aki a jégkrémek minőségének javítását tűzte ki célul, és egyszerű konyhai mixerrel állított elő 1 mikrométeres buborékokat. Dressaire egy mixerrel és cukoroldatokkal felszerelkezve állított elő habokat, hogy a létrejövő buborékokat tanulmányozhassa. Az előállított legstabilabb, egy évig kitartó buborékokat páncélként védték a szacharózmolekulák.

A tartós buborékok az élelmiszerek természetes állagjavítására is alkalmasak lehetnek, miközben helyettesítik a jelenleg alkalmazott zsírmolekulákat. Ezen túlmenően számos krém- vagy habállagú termék előállításánál is kihasználhatják előnyös tulajdonságaikat.

Forrás: Tudomány.blog / MTI

Nincsenek megjegyzések: