2008. június 19., csütörtök

Jégkrémrekordok

Az Unilever 1959-ben vezette be a Cornettót, amely a mai napig a világ egyik legismertebb jégkrémmárkája.

Az első jégkrémkészítő berendezést az amerikai Nancy Johnson alkotta meg 1843-ban.

A jégkrémek elkészítésénél 1921 óta használnak fapálcikákat. Az Unilever támogatja azt a kezdeményezést, hogy a fapálcikák kizárólag minősített erdőgazdaságokból származó fából készüljenek, az Európában használt pálcikák 95%-a fenntartható forrásból származik. Azért, hogy a jégkrém elfogyasztásával a fapálcikák sorsáról is gondoskodjunk, Hollandiában az Ola egy olyan projektet támogatott, amelyben a gyermekeket a fapálcikák gyűjtésére ösztönzik, amelyekből aztán egy 15 m hosszú, eredeti viking hajó másolatát készítették el.

A valaha megalkotott legnagyobb jégkrémkelyhet a kaliforniai Anaheimben készítették 1985-ben. A 12 láb magas alkotáshoz 17.665 liter jégkrémet és 7000 fontnyi súlyú feltétet használtak fel (Guiness Rekordok Könyve).

A világon a legtöbb jégkrémet az Egyesült Államokban fogyasztják, fejenként 24 litert évente. Az európai átlag 6-7 liter/fő, de pl. Olaszországban a 10 litert, Svédországban a 12 litert is elérheti.

Egy átlagember 50 nyalással tud elfogyasztani egy gombóc jégkrémet.

Ha az évente eladott Magnumokat egymás után elhelyeznénk, akkora láncot alkotnának, amely 3 és félszer érné körbe a Földet.

El tudsz képzelni egy medencét, ami 2 méter mély, a hossza és a szélessége pedig 1 mérföld? Nos, ennyi jégkrémet fogyasztanak a világon évente (5.000.000.000 liter).

Az Unilever 1996 óta működik együtt a Greenpeace-szel a szénhidrogénnel működő fagyasztószekrények kidolgozásában. Ezzel az első olyan jégkrémvállalat, amely ezeket nagy mennyiségben alkalmazza. A szénhidrogén természetes gáz, amely nincs hatással az éghajlatra, és nem károsítja az ózonréteget. 2005 végén kb. 80.000 környezetbarát fagyasztószekrényt használnak az európai piacon.

Nincsenek megjegyzések: