2008. június 3., kedd

Divatos jégkrémek

Két irányzat verseng egymással a jégkrémek világában: az egyszerű, természetes alapízeké, illetve a díszes, aromákkal ízesített különlegességeké. A csokoládé népszerűsége töretlen, az aromatársításoknak azonban csak a fantázia szab határt.

Az egyik népes irányzat a süteményfélék és a csokoládéfajták ízét próbálja utánozni, így született Olaszországban a barackos túrótorta, a szilvásgombóc, a mézeskalács, az almáspite, a mézes puszedli, a zserbó, a palacsinta, a mandulás, kókuszos, mogyorós, meggyes, mentás, bonbonlikőrös csokifagyi. Kedvelt idei ízvariáció például a vaníliás-pekándiós, a cappuccino-karamell trüflis, az epres túrótortára emlékeztető vagy a mangószorbet. Itthon a Feketeerdő-torta, a Cherry Liqueur, a Somlói galuska jégkrém számít újdonságnak.

Egy másik irányzat a biofagylalté – ezeknél az alapanyagokat szigorú kritériumrendszer szerint ellenőrzik – valamint a zöldséges szorbeteké: ma már cékla-, spenót-, és sóskafagylaltot is készítenek, de az egyik tavalyi fagylaltversenyen szerepelt chilis és lecsós ízesítésű is.

Az italok sem maradnak ki: különböző népszerű koktélok zamatát ugyanúgy utánozzák egyes fagylaltozókban, mint a tokaji aszúét vagy egyes likőrfajtákét. Nem ritka, hogy csak egy-egy nevet adnak a kompozíciónak, így sztárokról vagy kitalált személyekről is elneveznek fagylaltokat.

A díszítés kulcskérdés, ez vonzza leginkább a tekintetet. Alapszabály, hogy csak ehető díszeket lehet rátenni a hideg krémek tetejére. Ami a színeket illeti, a hupikék és az élénkzöld már nem divat – a szolid, kevert árnyalatok kedveltek.

Forrás: Hvg.hu / MTI

Nincsenek megjegyzések: