2008. április 12., szombat

Irányadó napi beviteli értékek (INBÉ)

  • Az INBÉ (irányadó napi beviteli érték) kifejezés az angol nyelvterületen használt GDA (Guideline Daily Amounts) magyar fordítása. Olyan új jelölési rendszer az élelmiszereken, amely megkönnyíti a választást a vásárláskor, továbbá hozzájárul ahhoz, hogy az egészséges és kiegyensúlyozott étrend megtervezése minél egyszerűbb legyen. A termékek csomagolására a kötelező jelölésen felül az adott élelmiszer vagy ital tartalmára vonatkozó legfontosabb önkéntes tápanyag-információk is felkerülnek, ezzel is segítve a fogyasztókat a választásban.
  • Az új jelölési rendszert – amelyet számos országban már sikeresen alkalmaznak – az Európai Élelmiszer- és Italgyártók Szövetsége, a CIAA dolgozta ki két évvel ezelőtt.
  • Az INBÉ jelzi egy felnőtt ember kiegyensúlyozott étrendjéhez szükséges energia (kilokalória), cukor, zsír, telített zsírsav és nátrium teljes napi mennyiségét. Több referenciát is meghatároztak (nők, férfiak, gyermekek különböző korcsoportjai), valamint a javasolt átlagos energiafelvételi értéket és ajánlott tápanyagmennyiségeket.
  • Az élelmiszerek csomagolásán szereplő irányadó napi beviteli értéket (2000 kilokalória) az átlagos fizikai aktivitású, átlagos testsúlyú, egészséges (nem állapotos és nem szoptató) felnőtt nő igényei alapján állapították meg. A tápanyagok referenciaértékei: fehérje 50 g, szénhidrát 270 g (ebből cukrok 90 g), zsír 70 g, (ebből telített zsírsavak 20 g), élelmi rost 25 g. A nátrium javasolt mennyisége 2,4 g, amely 6 g napi konyhasófelvételnek felel meg.
  • A nők szükséglete a napi beviteli értékek szempontjából a két véglet, a gyermekek és a férfiak közé tehető. (Az energiabevitel egy ugyanilyen kondíciójú felnőtt férfi esetében 2500 kilokalória lenne, míg a gyermekek esetében kisebb, körülbelül 1800 kilokalória.) Természetesen a napi tápanyagszükséglet számos más tényezőn is múlik, mint például a fizikai aktivitás, egészségi állapot, életkor, testmagasság, testtömeg stb. Mivel minden ember más, minden táplálkozási információ kizárólag útmutatóként szolgál.
  • Az INBÉ jelölés nemcsak grammokban, hanem százalékos arányban is kifejezi, hogy az adott élelmiszer vagy étel egy adagja az irányadó napi beviteli érték mekkora hányadát tartalmazza. Így az öt fő tápanyagra (energia, cukor, zsír, telített zsírsav és nátrium) vonatkozó információk egyetlen pillantással leolvashatók a csomagolásról.
  • Nemzetközi szinten az új, önkéntes jelölési rendszert elsőként a McDonald's, majd az úgynevezett Fast 8 vállalatcsoport tagjai (a Coca-Cola, a Danone, a Kraft Foods, a Kellogg's, a Masterfoods, a Nestlé, a PepsiCo és az Unilever) vezetik/vezették be. Azóta egyre több cég csatlakozik ehhez az önkéntes vállaláshoz annak érdekében, hogy minél egységesebb és hatékonyabb legyen a jelölési rendszer.
  • A magyar fogyasztók az új jelölési rendszerrel kapcsolatban már információs honlapon is tájékozódhatnak (www.mitiseszemiszom.hu vagy www.inbe.hu), ahol – többek között – segítséget kaphatnak a kiegyensúlyozott étrend összeállításához.
Kovács Ildikó dietetikus

Nincsenek megjegyzések: