2008. március 23., vasárnap

Biztonságos jégkrémfogyasztás

A meleg nem csak a fagylaltért sorban állók számát szaporítja, hanem azokat a mikrobiológiai veszélyeket is, amelyek komoly problémákat is okozhatnak. A fagylalt különösen érzékeny termék, de lényegében hasonlók igazak a jégkrémekre is. Mind a fagylaltok, mind a jégkrémek fogyasztásával kapcsolatban elterjedtek olyan tévhitek, hogy nem biztonságosak. Ezek egy része indokolt, azonban ha betartunk pár óvintézkedést. és körültekintően járunk el, jégkrémet és/vagy fagylaltot is nyugodtan fogyaszthatunk.

Fagylaltoknál a minőség-megőrzési idő rögzítése külön dokumentációban kötelező. A helyben készített fagylaltoknál fagylaltkönyvet, a mélyhűtött fagylaltoknál és kanállal adagolható jégkrémeknél fagylaltforgalmi naplót kell vezetni. A helyben készített fagylalt minőség-megőrzési ideje a lefagyasztástól számított 72 óra, ennyi időn belül a fagylaltot értékesíteni kell. A maradék fagylaltot meg kell semmisíteni. A különböző kanállal adagolható jégkrémek és mélyhűtött fagylaltok minőség-megőrzési ideje a bontástól számított hat esetleg hét nap.

Vevőként arra tudunk – saját egészségünk érdekében – odafigyelni, hogy ne vásároljunk olyan helyen fagylaltot, ahol láthatóan nem tarthatóak be az élelmiszer-biztonsági előírások, ahol látjuk, hogy ugyanazzal a kéz foglalkozik a pénzzel (pénztárban), mint a fagylalt-kiszolgálással, valamint olyan „apróságokra”, mint tesznek-e szalvétát a tölcsér köré, láttuk-e, hogy kifújta az orrát a pultos, majd nem mosott kezet, tiszták-e az eszközök stb. A pulton fekvő, bizonytalan színű, nedves rongydarab – amellyel időnként letörlik a pultra csöppent fagyit – vevőriasztó és egyben higiéniai veszélyforrás is. Hasonló a higított fagylaltlébe áztatott fagylaltoskanál esete. Törekedjünk a folyóvizes mosásra, és a pult tisztítására is inkább biztosítsunk papírtörlőt. Nem a vevőt minősíti, ha ilyeneket tapasztalva kifordul a sorból és élelmiszer-biztonságosabb helyet választ nyári csemegéje beszerzésére.

A jégkrémek minőség-megőrzési időtartama a bontatlan fogyasztói egységekre -18 °C-os vagy annál alacsonyabb hőmérsékletű tárolásra van megadva. A szállítása és tárolása során felolvadt jégkrémet visszafagyasztani mind a boltban, mind pedig otthon tilos. A mélyhűtött fagylaltok, illetve a kanállal adagolható jégkrémek fogyaszthatósági idejét a gyártó határozza meg, melyet általában a termék fedelén tesz közzé.

Mit tehetünk?

A fagylaltok, jégkrémek okozta ételmérgezés elkerülhető az elővigyázatos vásárlással, hazaszállítással és a biztonságos otthoni tárolással.

  • Vásárláskor ellenőrizzük a jégkrémek szavatossági idejét.
  • A jégkrémet, amit nem fogyasztottunk el a felhasználhatósági időpontig, dobjuk ki. A fagylaltot, ami felolvadt hazaszállítás során és nem fogyasztjuk el azonnal, ne fagyasszuk vissza (ne sajnáljuk kidobni, az esetleges orvosi–kezelési költségek sokkal többe kerülnek, mint pár gombóc fagylalt)!
  • Ne vegyünk sérült csomagolású jégkrémet!
  • Szállítás előtt alaposan, elkülönítve csomagoljuk be a nyers húst, csirkét, hogy azok más élelmiszerekkel ne érintkezhessenek – még a mirelit termékek se a jégkrémmel. Jégkrém hazaszállításakor gondoskodjunk külön termotasakról a jégkrém számára!
  • Óvakodjunk az üzletek túlzsúfolt hűtőládáitól, vagy attól, hogy ha az ételeket nem érezzük elég hidegnek! Ha úgy látjuk, hogy a jégkrém esetleg nem úgy néz ki az átlátszó csomagolásban, ahogy azt megszoktuk, éljünk a gyanúval, hogy korábban már olvadásnak indult.
  • A jégkrémet a vásárlás végén vegyük meg!
  • A megvásárolt jégkrémet tegyük fagyasztóba olyan gyorsan, amilyen gyorsan csak lehet.
  • Ne hagyjuk a hűtőszekrény ajtaját sokáig nyitva! Ne a hűtőszekrény ajtajában állva döntsük el, hogy milyen jégkrémet együnk!
  • Töröljük le a jégkrémes dobozok tetejét, mielőtt kinyitjuk.

Lelovics Zsuzsanna dietetikus

Nincsenek megjegyzések: